icon

Vasalás története

A vasalás története

Időszámításunk előtt 540-ből származó vázán két asszony lepedőket húz és nyújt. A mai napig talált legrégibb vasaló egy serpenyő alakú vasaló i.e. 206-ból. Ezt homokkal és parázsló szénnel töltöttek meg. A vasaló több földrajzi területen, egymástól függetlenül fejlődött és a vasaló anyaga és formája is egymástól eltérő volt. Kisázsiában például a IV. vagy V. századból származó vasalóeszköz agyagból, a VIII. a X. században a vászon simítására használt eszközök pedig csontból készültek.

Vasalás hővel

A XVII. századtól kezdve alapvetően háromféle típusú vasalót fejlesztettek ki. A legegyszerűbb formájú és legkönnyebben használható vasalókat közvetlenül a tűzhelyen melegítették fel. Ezek nyele gyakran különböző módon díszített elefántcsontból készült.

Mi már olyan korban élünk, amelyben a vasaló az alapvető háztartási eszközök közé tartozik. Ma az európai és észak-amerikai háztartások közel 90 %-ában legalább egy vasaló van, és minden évben 55 milliónál több vasalót vásárolnak.

Az elektromos vasalás luxusa.

Az igazi áttörés csak akkor következett be, amikor a XIX. század végén feltalálták az elektromos vasalót. Különböző országok és feltalálók követelik maguknak az első elektromos vasaló feltalálását; Franciaországban, Amerikában és Britanniában az elektromos vasalók különböző formáit fejlesztették ki. Az új technológiával való kísérletezés áldozatot is követelt: 1890-ben egy felrobbant elektromos vasaló megölte feltalálóját.

Mivel elektromos hálózat még nem volt mindenhol, az új elektromos vasalók sikere csak mérsékelt volt. Ezen felül a költségek is jelentősek voltak: 5 percnyi vasalás annyi elektromosságot igényelt, mint egy izzó 69 percnyi használata. Mai szemmel már ironikusnak látszik, de az I. világháború után a felső osztályhoz tartozó hölgyek körében elegánsnak számított, ha vasalódeszkán elektromos vasalóval "vasalást adtak elő".

A húszas és harmincas években az elektromos vasaló egyre elterjedtebbé vált, az egyedi gyártást felváltotta a gépi tömeggyártás. 1939-re az amerikai háztartások 52 %-ában már volt vasaló. A teához és a borotválkozáshoz vizet is melegítő elektromos úti vasalók az 1920-as évektől kezdve már úriemberhez méltó felszerelési tárgyak lettek.

A második és a harmadik mérföldkő: a termosztát és a gőzölős vasaló feltalálása
A harmincas évek közepére az elektromos vasalók túlmelegedésének problémáját oldotta meg a termosztát feltalálása, amellyel a hőmérsékletet a vászontól a forró vasaló alatt összezsugorodó legkorszerűbb szintetikus "műselyem"-ig be lehetett állítani.

Sok figyelmet fordítottak a vasalók külsejének megtervezésére is. A XIX. században a vasalót dísztárgynak és értékes ajándéknak tekintették. A XX. században azonban a vasalótervezők inkább a gyakorlati használatra fektették a hangsúlyt. Ez alól az egyik kivétel az Art Deco, amelynek csúcsvasalója az 1946-os Silver Streak (ezüst csík) típus volt - egy, a talp és a fűtőtest kivételével teljes mértékben színezett üvegből készült vasaló. Ez ma már csak egy történelmi vasalógyűjtemény központi darabja; ezek a vasalók hamar eltörtek, így csak néhány darab maradt fenn.

Az Egyesült Államokban a negyvenes években feltalált gőzölős vasaló további lépést jelentett a könnyű vasalás felé: a vasalóba töltött víz gőzzé válva a talp nyílásain áramlott ki. Ma, az új évezred kezdetén egy másik vasalási forradalom veszi kezdetét: a Braun könnyű fogást biztosító, nyitott markolattal ellátott és a szövet vasalás előtti nedvesítését végző gőzöléssel működő, egyszerűbb és hatékonyabb munkát biztosító vasalója. Ez a termék még a vasalás legnagyobb ellenségeinek véleményét is megváltoztatja.Kiemelt

Vasalás története

Vasalás története

A vasalás története Időszámításunk előtt 540-ből származó vázán két asszony lepedőket húz és nyújt. A mai napig talált legrégibb vasaló egy serpenyő alakú vasaló i.e. 206-ból. Ezt homokkal és parázsló szénnel töltöttek meg. A vasaló több földrajzi területen, egymástól függetlenül fejlődött és a vasaló anyaga és formája is egymástól eltérő volt. Kisázsiában például a IV. vagy V. századból származó ...

Tovább »

Üzletszabályzat

Üzletszabályzat

Üzletszabályzat: Jelen üzletszabályzat tartalmazza az Iron Home Kft által nyújtott szolgáltatás részleteit! Az Iron Home Kft mint szolgáltatást végző, megrendelő részére textília vasalás szolgáltatást biztosít, amely a vasalni kívánt ruhanemű begyűjtését, gyűrődésmentesítését és a textíliát tisztán, csomagolással, megrendelő által kívánt helyre és időpontban történő visszaszállítását tartalmazza. ...

Tovább »

Megrendelés

Megrendelés

Egyszerűen megrendelheti vasalás szolgáltatásunkat, ha az alábbi űrlapot értelemszerűen kitölti. Feltétlenül adja meg nevét, címét, telefonszámát és a vasalandó ruha típusát, mennyiségét! Vagy hívjon minket a 06 20/626-6300 vagy a 06 70/776-2544 -es telefonszámokon! ...

Tovább »